Empatec gaat strijd aan met reuzenberenklauw
Geplaatst op 17 juli 2017
De reuzenberenklauw komt steeds vaker voor en zorgt voor veel overlast. Bij aanraking door de mens ontstaan vervelende (brand)wonden en de plant verstikt andere planten. De gemeente Súdwest-Fryslân is dit jaar gestart met proeven om de reuzenberenklauw te bestrijden met behulp van heet water en het wegsteken van de planten. In opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn vijf medewerkers van Empatec sinds dit voorjaar bezig met het wegsteken van de planten in het Rasterhoffpark in Sneek. De eerste resultaten zijn veelbelovend.
Douwe de Groot, beleidsadviseur groen bij de gemeente Súdwest-Fryslân is erg te spreken over de inzet van Empatec: “Na een gesprek met accountmanager Gijs Druijff van Empatec over dit probleem konden we snel het een en ander regelen. Binnen een week stonden vijf medewerkers klaar om de strijd tegen de reuzenberenklauw aan te gaan in het Rasterhoffpark. De opdracht die de medewerkers van ons kregen was heel duidelijk: het wegsteken van de planten langs de paden, vanuit de buitenranden van het park naar binnen toe. Ook toezichthouder Teun van der Schoot van de gemeente is zeer tevreden over de inzet van Empatec: “De mannen zijn vanaf het eerste uur erg enthousiast en hebben al mooie resultaten bereikt. Door het intensief wegsteken van de plant in de afgelopen maanden is de berenklauw al grotendeels verdwenen langs de paden. Nu worden de planten op het voormalige vuilstortterrein ook al aangepakt. Ze krijgen hierbij hulp van maaimachines en Schotse Hooglanders die hier vrij rondlopen.
Gezien de enorme groeikracht van deze plant denkt de gemeente Súdwest-Fryslân nog wel enkele jaren nodig te hebben om de grote aantallen planten in dit park te bestrijden. Daarnaast zijn er nog 125 plekken in de gemeente waar de plant voorkomt. Eind van dit jaar volgt er een evaluatie maar zoals het nu lijkt, krijgt deze proef wel een vervolg. De Europese Unie heeft sinds kort de reuzenberenklauw op de zwarte lijst van invasieve exoten gezet. Eigenaren worden binnenkort verplicht om deze plant actief te bestrijden. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft alvast een plan van aanpak opgesteld en loopt met deze bestrijdingsacties vooruit op dit besluit.
Gerrit Boersma (links) en Germ Greidanus van Empatec bezig met de bestrijding van de reuzenberenklauw in het Rasterhoffpark.
Meer informatie: Reuzenberenklauw
Wilt u ook werk aan Empatec uitbesteden?
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.